کتاب مبانی پول و بانکداری
نوشته شده به وسیله ی akbar SAFDARI در تاریخ 92/9/18:: 11:14 عصر
مقدمه
بانک (یا همان مؤسسات صرافی) در گذشته با همان نام و روش کهن به تدریج سازمان یافته و مرکز کلیه فعالیتهای پولی و اعتباری بانکهای امروزی شدهاند. از طرف دیگر در گذشته دیرین برای تداوم حیات، نیاز هر فرد با تلاش فردی (شکار، تولید و...) تأمین میشد. ولی انسان با گذشت زمان ناگزیر گردید از راه معاوضه جنس با جنس (معاوضه مستقیم کالا با کالا) نیازهای عادی زندگی خود را فراهم کرده و از این راه امرار معاش نماید. در اینگونه داد و ستدهای اولیه (قرنها پیش از میلاد) معاوضه دو کالا با هم بدون تعیین ارزش و معیاری برای سنجش انجام میپذیرفت تا آنکه راه مبادله غیرمستقیم کالا با کالا را در پیش گرفت و همین انتخاب موجب پیدایش «پول» گردید.
بانک که با مفهوم پول در آمیخته است بسان قلبی میماند که در رگهای جامعه پول را به جریان میاندازد. هرگونه تغییر و نابسامانی این قلب میتواند جامعه را فلج کند. این نهاد عظیم و قدرتمند در تمام جوامع (پیشرفته و عقب افتاده) به عنوان عامل قدرت، نفوذ و اقتدار به شمار میرود. به عبارت دیگر یکی از مهمترین نهادهایی که در جامعه امروز وجود دارد، بانک است. جایگاه بانکها در زندگی روزمره افراد به گونهای است که تصور زندگی بدون آنها غیرممکن میباشد.بانکها مؤسساتی هستند که از محل سپردههای مردم میتوانند سرمایههای لازم را در اختیار صاحبان واحدهای صنعتی، کشاورزی، بازرگانی و اشخاص قرار دهند. رشد بانکداری به زمانی که نوشتن به وجود آمد بر میگردد و اکنون به عنوان یک مؤسسه مالی که به بانکداری و ارائه خدمات فاینانس میپردازد همچنان در حال تکامل میباشد.
کتاب حاضر که سالها بهصورت جزوات و منابع درسی در دانشگاههای مختلف کشور تهیه و تدریس شده بود، با انجام تغییرات و اصلاحات بهصورت فعلی درآمده و آماده عرضه به علاقهمندان میباشد. بخش عمدهی کتاب حاضر از مباحث درس پول، ارز و بانکداری که توسط اینجانب آماده گردیده، استخراج شده است. البته در فصول ابتدایی، مروری کوتاه بر مکاتب مختلف اقتصادی صورت گرفته که به دلیل مبحث بعدی کتاب یعنی آراء این مکاتب در خصوص پول و بانکداری ضروری به نظر می رسید. ضمن آن که بررسی تاریخچه و پیدایش پول و بانک نیز به آن اضافه گردیده است. در مجموع این اثر شامل تمامی مباحث درس پول، ارز و بانکداری است که براساس سرفصلهای مصوب و مدون وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تهیه گردیده و قابل استفاده جهت اساتید و دانشجویان رشتههای مدیریت،حسابداری، بانکداری و سایر علاقهمندان و دانشجویان رشتههای مرتبط دانشگاهی و علمی خواهد بود.
اکبر صفدری
آبانماه92
|
فصل اول: مروری بر مکاتب اقتصادی
فصل ششم: سیاست های پولی، سیاست های مالی
فصل هشتم: روشهای پرداخت در بانکداری بینالملل
فصل هشتم: روشهای پرداخت در بانکداری بینالملل
فصل نهم: سازمانهای پولی و بانکی در عرصه بینالمللی
کلمات کلیدی : کتاب مبانی پول و بانکداری